keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

KESÄ JA AMPIAISET

VIHDOINKIN KESÄ

Vihdoin pitkään odottamani kesä on saapunut. Eihän toki koirien liikuttaminen ole helppoa kesälläkään kun on liian kuuma pöyrälenkeille välillä, on kaikenlaista pistävää pörriäistä ja käärmeetkin heränneet. Silti pidän kesästä eniten ja koirien kanssa on touhuttava vaikka olisi kuinka kuuma. Valmistaudumme tällä hetkellä Jaden (Yaffa Vom Haus Tchorz) kanssa Saksanapimenkoiraliiton päänäyttelyyn.

Helteellä näyttelykuntoon


Kävelylenkkien lisäksi joudun myös polkupyörällä Jadea juoksuttamaan, että saadaan ravi kohdalleen, kivempi se on esittäjälle kun koira ottaa "automaattisesti" ravi "vaihteen päälle" eikä tee ylimääräisiä laukkaloikahduksia sun muuta yhtä ärsyttävää reikkumista sekä tempomista esittäjän kannalta. Näiden helteiden takia teen sen aikaisin aamulla tai myöhään illalla, mutta jaksan ihmetellä ihmisten tapaa "ihmistää" koiran...

Luonnollisesti koira läähättää juostessa, jos se ei niin tekisi olisin hyvin huolestunut, koska tunnetustihan koira ei hikoile. Samoin olen saanut kuulla huolta niiden turkin takia, joka muka aiheuttaisi niille ilmastoidussa osotoskeskuksessakin jo lämpöhalvauksen. Tottahan on että niillä on hyvä säänkestävä turkki ja siksi pitää huomioda liikunnassa myös kuumuus. Mutta tiedän ettei se ole sama asia kun ihminen vetäisi turkin päällensä !

Tämä rotu on hyvin suosittu ympäri maailmaa myös paikoissa joissa on oikeastikin kuuma ja usein. Silti pitää keksiä keinot koiran liikunnalle. Tämä rotu on kehitetty työkoiraksi ja siten se on aika sitkeä ja vahva koira, ei ne ihan heti kuolemaa tee vaikka olisi vähän rankempaakin fyysisesti. Ainakaan ennen pidettiin AD koekin eli kestävyyskoe kelillä kuin kelillä eli myös helteellä ja melkein kaikki koirat pahimmissa helteissä tietysti pyörtyili pitkin ojan pohjia. Ei ne siihen kuolleet eikä  se tietenkään ole koiraa kivaa siintä virvoittaa mutta ihmettelen kovasti tätä nykypäivän ihmeellistä "hössöttämistä". Tämä rotu nyt on kuitenkin jalostettu säänkestäväksi ja sitkeäksi. Se on myös on yksi suurin syy miksi arvostan rotua niin paljon ja olen saksanpaimenkoiraan niin "hurahtanut".

Bestbuddy Carina eli Candy kesällä 2012







Candy Helsingin Rajasaaressa kesällä 2012




Ei meillä ole ilmastointia kotonakaan ja silti ne osaa etsiä ihan itse viileämpää paikkaa maata kotona ja vettä on tarjolla aina ja reilustu, silti ne juovat yllättävän vähän. Miksi ihmeessä minus siis pitäisi sitoa heidän kaulan alle vesikuppi kodin ulkopuolella....minulla on aina ulkona liikkuessamme vettä koirille mukana ja annan sitä aina kun vaikuttavat janoisille ja yllättävän vähällä näyttävät pärjäävän. Ei ole edes suotavaa, että ne joisivat kauhesti, koska siintä tulee vain pahoinvoivaksi.


Helsingin Rajasaari

Helsingin Rajasaari on ehdottomasti minun suosikkini aina helteisinä päivänä Helsingissä. Siellä on vietetty useampana kesänä hellepäiviä. Koirat saavat uida ja kirmata muiden koirien kanssa, ranta sopii myös lapsille ja aikuisillekin uitavaksi, aurinkoa voi ottaa mukavasti kalliolla ja meri viilentää toisinaan ilman siedettäväksi. Lisäksi olemme ottaneet aina eväät mukaan, koska vietämme siellä yleensä koko päivän. Toki täytyy varautua siihen, että eväitä kerjää useampi kuin yksi kuono, vaatteet ja tavarat kastuvat ja jopa likaantuvat, mutta sellaista se on elämä karvakuonojen kanssa. Paikalle on kätevä tulla autolla ihan sisäänkäynnin viereen, mutta itse olemme yleensä kävelleet 10 raitiovaunun pysäkiltä. Saari on sen verran suuri, että halutessaan löytyy myös hiljaisempia paikkoja ja omakin arka koirani viihtyi ihan hyvin vähän syrjemmässä. Toki agressiivia koiria ei kannata eikä saakaan rannalle tuoda, koska koiria on hyvin paljon ja isoissa laumoissa. Että suosittelen paikkaa lämpimästi sosiaalisille koirille. Saari on normaali koirapuisto ja siellä pätee samat säännöt kuin muissakin koirapuistossa Helsingissä.