torstai 10. lokakuuta 2013

KOIRAN "IHMISTÄMINEN"

ONKO KOIRALLA ENÄÄN OIKEUS OLLA KOIRA?

Olen usein pohtinut, miettinyt,ihmetellyt ja kommentoinutkin välillä tätä aihetta. Mielestäni koiralla tulee olla oikeus olla koira, kuten ihmisellä on ihmisoikeudet, luontoa pitää suojella tuleville polville ja lapsella pitää olla omat oikeudet ihmisoikeuksien lisäksi. Totta kai koiria ja eläimiä suojellaan erilaisilla säännöillä ja laillakin. Tämä on itsestään selvää nyky-yhteiskunnassa, että suojellaan "heikompia" jotka eivät pysty itse itseään suojelemaan. Mutta miten suojella koiraa liialliselta "ihmistämiseltä"? Liian usein näkee ja saanpa jopa itsekin kuulla "kukkahattu tädeiltä" liiallista "ihmistämistä" koirani tuntemuksista eri tilanteissa.

"Ihmistäminen"


Huolestuttavaa minusta on koiran liiallinen rinnastaminen ihmiseen, kuten koiran tapa hahmottaa maailmaa,ajatella sekä toimia sen pohjalta. Mielestäni on kohtuutonta, että koiran ajatellaan ajattelevan ja päätteleven "maailman menoa" kuten ihminen. Näin ei ole vain ole,että koira osaisi miettiä ja pohdiskella muun muassa tekemäänsä tuhoa kotona tuntien kuluttua....

Minusta on hienoa, että nykyään ymmärretään ja tutkitaan enemmän koiran tapaa ajatella ja jopa tuntea, kuten tästä Uuden Suomen artikkelista käy ilmi. Valitettavasti ihmisillä tuntuu olevan tapana vetää johtopäätökset liian helposti siten, että koira automaattisesti ajattelee kuin ihminen, jos koira tuntee kuin ihminen. Koiralla vain on tapa hahmottaa maailmaa eri näkökulmasta kuin ihminen ja tämän voi jokainen helposti huomata omastakin koirasta,jos edes hetken "avoimesti" seurailee. Itsestäni on äärimmäisen kiehtovaa seurata kahden koirani hienovaraista ja monipuolista elekieltä, jolla kommunikoivat keskenään. Ja tätä kautta olen oppinut paljon myös omaan kommunikointiini koirieni kanssa. Tokihan jokainen miestä aina toisinaan haluaa hassutella ja "ihmistää" koiraa, mutta eihän kukaan voi nyky-yhteiskunnassa enää oikeasti ajatella niin naivisti,että koira ajattelee kuin ihminen...

Jokainen koira on kuitenkin koira rotuun katsomatta ja kaikilla on tietyt vietit enemmän tai vähemmän vaikka ihminen onkin jalostuksella muokannut eri rotuja.

Koiran henkinen hyvinvointi

Mielestäni koiran henkinen hyvinvointi edellyttää sitä,että itse olen valmis ottamaan selvää ja karttuttaamaan omia tieojani ja taitojani sekä olen valmis omia käsityksiäni myös muuttamaan tarvittaessa siintä miten koira hahmottaa maailmaa. Koira ei ole ihminen eikä lapsi. Emmehän vaadi lapseltakaan aikuisen käsityskykyä "maailman menosta"? Koiralla on mielestäni oikeus tulla kohdelluksi ja ymmärretyksi koirana eli ihmisen velvollisuus on opetella tuntemaan koiran tapa hahmottaa maailmaa. Onneksi nykyään aiheesta on tehty runsaasti erilaisia oppaita ja kirjoituksia, joita löytyy myös hyvin helposti internetistäkin.

Henkinen pahoinvointi ja käytöshäiriöt


Jostain syystä koirien henkinen pahoinvointi ja käytöshäiriöt ovat silti vain lisäntyneet vaikka tietoa on yllin kyllin ja hyvin helposti saatavilla nykyään. Kuitenkin koirista luovutaan aina vaan enemmän "pitovaikeuksien" vuoksi...Onko syynä siis puhdas itsekkyys, laiskuus vai mikä? Itselläni on ollut monenlaista "hännänheiluttajaa" vaikka kaikki koirani ovatkin olleet "helppoja" saksanpaimenkoiria, en ole yhdestäkään luopunut sen takia,että elämä ei aina niin helppoa ole ollutkaan jonkun yksilön kanssa. Pidän jopa tätä yksilöiden välistä eroa kaikkein mielenkiintoisimpana asiana, koska opin sitä kautta itsekin eniten, kun pääsen ratkomaan jotain uutta koirastani. Upeinta näiden koirien kanssa elämisessä on aina uuden oppiminen, ikinä ei oppiminen lopu...Tylsäähän se olisi, jos olisin jo kaiken oppinut!

Kaksinaismoralismia?

Eli otammeko koiran vain itsekkäistä syistä? Totta kai otamme koiran itsekkäistä syistä, kuka mistäkin syystä, mutta sitä suuremmalla syyllä meidän velvollisuus on mielestäni antaa koiralle oikeus olla koira ja elää koiran elämää tasapainoisena koirana. Luonnollisesti koiran muut tarpeet tulee myös aina huomioda,siihen on onneksi sentään olemassa laki ja valvontaviranomaisetkin. Ottakaa kantaa ja kertokaa oma mielipiteenne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)