sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Hyvä ajankohta treenata koiria

NYT ON HYVÄ AIKA ALKAA OPETTELEMAAN BH/PAKK/TOKO-KOELIIKKEITÄ


Olemme tässä hyvän ystäväni ja kahden saksanpaimenkoiran omistajan (Saree's Barbara eli Luna (11 kk) ja Candy (Cäpä 19 kk) kanssa miettineet tottelevaisuusliikkeiden opettamista koirillemme Bh-koetta ( nykyään virallisesti siis PAKK ) varten ja sitä kautta luonnollisesti johonkin palvelukoirakokeeseen. Saksanpaimenkoira on palveluskoirarotu ja kokeilla mitataan oikeasti mihin koirasta on ja ennen kaikkea omistajasta!

Toko eli Tottelevaisuuskoe


Itseäni on aina kiinnostanut käyttää metodia, jolla koiralle opetetaan jo arkikäyttäytymisen kautta vähän kuin "vaivihkaa" tiettyjen asioita jotka helpottavat myöhempää tottelevaisuusliikkeiden opettelua, minua henkilökohtaisesti kiinnostaa hyvin paljon myös Toko. Se on mielestäni niin selkeää ja ihanan pikkutarkkaa, myös koiran ohjaajan heilumiset ja huitomiset vaikuttavat arvosanaa alentavasti tokossa :D Se vaan tuntuu jotenkin niin hienolle, kun pitää itekin olla "asiallinen" ja kun ylimääräset heiluttelut yms. sellaiset katsotaan lisäkäskyiksi. En tiedä miksi tulee tunne, ettei Toko ole niin arvostettua palveluskoirapiireissä...Itse olen ajatellut, että erityisesti nyt kun koirani ovat aika puhtaasti "citykoiria" (eivät ole kuin muutaman kerran käyneet oikeassa metsässä!) olisi toko ihan hyvä laji meidän "rekuille" ja minulle, koska sen harjoittelu ei vaadi muuta kuin kentän sekä avustajia välillä. Välineetkin löytyy jo omasta takaa kotoa.

PAKK eli Käyttäytymiskoe

Lajiohjeessa ovat yksityiskohtaiset selostukset liikkeistä ja käyttäytymiskokeen tottelevaisuusosa on hyvin samanlainen kuin muissakin palvelukoiralajien tottelevaisuusosissa. Eli periaatteessa on aivan sama suorittaa koe juuri ennen kuin menee palvelukoirakokeeseen tai sen voi myös vain suorittaa pois "roikkumasta". En ole vielä päättänyt, että mitä lajeja koirani alkavat harjoittelemaan, mutta epäilen, että ns."metsälajit" jäävät pois, koska en omista autoa enkä aio tässä elämäntilantessa edes sitä hankkia. Toisaalta asiaan vaikuttaa koiran taipumukset ja koonnostus, mutta myös millaisn treeniporukan löytää lajin parista. En ole vielä pääkaupunkiseudulla treenaillu missään porukassa, että ihan mielenkiintoista on alkaa tutustumaan erilaisiin lajeihin :D

Oma "teoriani" koiran kouluttamisesta

Pentuaikana


Aloitan siis koirilleni heti alusta alkaen muun muassa kulkemaan  minun vasemmalla puolellani liikkuessamme (ohjaamalla koiran hihnan avulla vaivihkaan vasemmalle puolelleni), istuutumisen ja kontaktin ottamisen minuun katseella (makupalalla, leikkillä tms kivalla), keskittymistä sekä rauhoittumista, minun vasen puoleni on myös "turvapaikka" (pennun annan aina koirapuitossa hakeutua "suojaan" luokseni halutessaan) koiralleni eli vahvistan sitä kehuilla, silityksellä ja makupaloilla. Harrastan paljon ns. "ruokakuppikuoluttamista" eli koiran kuuluu tehdä jotain mitä käsken/opetan saadakseen haluamansa (samaa sovellan myös koirapuiston portilla puistoon mentäessä). Näytän myös miten meillä käyttäydytään ja mikä on minun "tilani". 

Teen myös kävellessä suunnanmuutoksia sekä vauhdimuutoksia, jotta pentu oppii seuraamaan minua ja minun rytmiäni. Pyydän koiran puistossa luokseni silloin tällöin ja kannustan tulemaan reippaasti sekä palkitsen hyvin makupalalla, kehuilla ja silittämällä (en siis pyydä luokseni vain silloin kun kytken koiran ja lähdemme kotiin). 

Eli pentuvaiheessa ihan kaikki minun luona tapahtuva on vallan "ihanaa" ja positiivista. Siksi en opeta pentuani olemaan hiljaa ja vetämättä hihnassa....Käytän aina paljon positiivista vahvistamista. Vältän kieltoja  ja negatiivisuutta minun lähelläni. Samoin pyrin vahvistamaan postiivisesti pennuun kohdatessa toisia koiria, ihmisiä, lapsia jne. Pentuaika menee oikeastaan vain tutustuessa ympäristöön (SOSIAALISTAMISSA) ja sitä pisaa aika paljon Helsingissä ;) ! Sekä opetellessa tapoja ja hyvää käytöstä. En ota minkäänlaisia "tottelevaisuussulkeisia" alle yksi (1) vuotiaalla koiralla, inhoan ylipäänsä koiran tylsistyttämistä liian pitkillä ja vaativilla treeneillä/vaatimuksilla/käskyillä. Minun koirani eivät siis osaa kuin  suurin piirtein istua käskystä eivätkä koskaan tule osaamaan antaamaan tassua ;) vuoden ikään mennessä.

Nuorisovaihe

Alan yleensä lisäämään tässä vaiheessa myös liikuntaa eli tekemään ns. "kehonrakennusta" tai tarvittaessa "karvankasvatusoperaatio" tulee myös kuvioon, jos tarpeen. Alle 15-kk ikäistä koiraa en tosin rasita liikaa enkä esimerkiksi juoksuta pyörällä tai hyppyytä (eikä agilityä). Teen siis koiran mukaisen "liikuntaohjelman", joka syventää myös edelleen meidän väliistä sidettä/suhdetta sekä ns. "laumaannuttaa" jos mennään yhdessä usemman koiran kanssa lenkille jakajassa. Myös tiettyjen lihasryhmien kasvattaminen, ruokavalion tarkistus, mahdolliset rasittavat käytöstavat yms. otetaan tarkastelun alle. Yleensä tosin ekan juoksun (minulla on vain narttuja, nyt ja tulevaisuudessakin) myötä "pääkoppakin" jo "rauhoittunut" eli voidaan aloittaa "tottiksen" treenaminen vähän totisemmin vaikkakin sitä ei todellakaan kerrota koiralle!! Eli ihmisen ehdoton velvollisuus on pitää tottistreenit ihan järkyttävän hauskana ja mahtavana tekemisenä koiralle. 

"Tottissulkeiset"

Se on se tilanne, kun koiralle laitetaan ketjukaulain (ei kuristavalle) kaulaan, mennään johonkin kentän tapaiselle, ottaan lelut ja namut taskuun sekä aletaan "tahkoamaan" tottelevaisuusliikkeitä. Koira on "viritettävä" oikeaan mielentilaan ennen yhtäkään oppittavaa asiaa/liikettä/käskyä ja on pidettävä huoli ettei koiran mieliala kerkeä notkahtamaan ennen kun jo PITÄÄ lopettaa. Valitettavan usein näen, että ihmisen oma malttamattomuus/kunnianhimo on vallalla ja tehdään liian pitkiä treenijaksoja. Ihan joka kerta pitää koiran tykätä treenistä kuin "hullu puurosta". 

Treenit on siksi suunniteltava tarkkaan, jotta saadaan koiralle hyvä ja sopiva treeni. Nyt siis suunnittelemme meidän vuoden ikäisille (26.11.12) neideille "tottiksen treeniohjelmaa". Meillä on erikseen kentällä tehtävä treeni sekä arkeen vaivihkaan "ujutettua" treeniä, joka tukee tottiksen treenaamista. Myös yksittäiset käskyt opetellaan muualla kuin "tottissulkeisissa" eli niitähän voi jankuttaa halutessaan vaikka kuinka monta kertaa päivässä, kunhan ei jankuta yhdella kertaa kuin muutaman kerran :D ja sillä tasolla että koira voi ihan joka ikinen kerta onnistua ja onnistumiseen lopetetaan ihan joka ikinen kerta myös. 

Paikallaan makaaminen


Jokainen "liike" opetetaan koiralle osissa eli koko "liike" on pilkottava yksittäisiin osiin ja osia opetellaan irrallaan ja niistä kootaan taitojen parantuessa liikesarja, joka on sitten kokeessa vaadittava koeliike/liikesarja. Tietyt liikkeet ovat helpompia ja toiset ovat vaativampia. Nyt onkin erittäin hyvä aika, kun on pimeää, tylsää ja sopivan pitkä aika koekauden alkuun, opetella vaativien tai ns. pitkien liikkeiden osasia kuten "paikallaan makaamista". Se on tokossa yksi "suurimpia" liikkeitä, koska siintä saa paljon pisteitä onnistuessaan. Käyttäytymiskokeessa/palvelukoirakokeissa: tottelevaisuusosuudessa koiran tulee maata paikoillaan koko sen ajan kun toinen koirakko (koira+ohjaaja) suorittaa oman tottelevaisuusosionsa vieressä ja vielä suhteellisen kaukana ohjaajastaan joka on kaiken muun lisäksi  vielä selin koiraan. Todella vaativaa koiralle ja koostuu monesta osasta ja vaatii harjoiteltaessa pitkää pinnaa ja kärsivällisyyttä edetä tarpeeksi hitaasti, jotta koirasta tulee niin varma, että makaa se paikoillaan  (liikkumatta ja vaihtamatta kankkua) "skarppina" vaikka viikon käskystä ja mä voin koiran edessä tanssia vaikka ripaskaa...tästä varmuudesta kannattaa aidosti nähdä vaivaa. Ai niin ja mä en koskaan opeta koiralleni "paikka" käskyä, koska koiran pitää osata olla siinä asennossa paikoillaan missä käsken ja niin pitkään ennen kuin tulee "vapautus" käsky eli se on tyystin turha käsky mielestäni.

Meidän nuorisolle siis "jankutetaan" tällä hetkellä "maahan" käskyä sekä "vapaa" käskyä eri tilanteissa ja monta kertaa päivässä, molemmat tärkeitä.

Meidän treenit ja koiratreffit

Meillä on tapana kokoontua kerran viikossa hienoon ja tilavaan koirapuistoon Eiranrantaan (erikseen isojen koirien puoli) lauantaisin tai sunnuntaisin puolen päivän jälkeen (eli käyttänössä kello 13 on ollut tähän asti) riippuen ilmasta eli sateella meidän "porukka" ei kokoonnu. Aluksi koirat saavat rauhassa leikkiä ja moikata toisiaan puistossa (me emme ikinä pidä minkäänlaisia "tottissulkeisia" koirapuistossa, puistoilu on koirien "omaa aikaa") ja sitten siirrymme halukkaiden kanssa lähialueen nurmikoille tai hiekkakentille "treenailemaan" sitä mitä kukin haluaa. Eli meitä voi myös hyödyntää ns. "ryhmäliikkeissäkin" eli kun tarvitsee häiriökoiria tai ihmisiä :D 

Mukavasti myös koirapuiston isojen puoli tyhjenee tai ainakin muut loittonevat puiston hiljaisempiin osiin, kun vähintään 5-7 saksanpaimenkoiraa kokoontuvat yhteen leikkimään "sakumaisia" leikkejä rajusti, lujaa ja ennen kaikkea äänekkäästi ;) Toki meidän koirat osaavat olla puistossa, mutta menee siellä seassa vähän "pölkkypäisemmätkin" ku isommat/vanhemmat pistävät kuriin. Tervetuloa siis kaikki muutkin mukaan !

Olisin liittänyt tähän kuvan meidän puistoilusta, mutta valitettavasti taas vaihteeksi Soneran mokkulani ei suotu toimimaan! Vaikka olen paikoillani pienessä punavuorelaisessa kodissamme :) Eli sekin menee vaihtoon ensi viikolla...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)