tiistai 23. lokakuuta 2012

Eläinsuojelua ja muuta koirien hyvinvointia


Olen pohtinut paljon viime aikoina koirien hyvinvointia ja eläinsuojelua. En voi mitään, jos minusta alkaa tuntumaan todella oudolle välillä SEY:n kannanotot kuten tämä: http://www.sey.fi/ajankohtaista/tiedotteet/epaeettisten_koirankoulutusmetodien_edistamisesta/

Minusta on outoa, että ihmiset ottaisivat mallia Millanin väkivallasta yms, kun Suomessa esitettävät jaksot on joka tapauksessa leikattuja. En missään tapauksessa ole väkivallan kannattaja koiran koulutuksessa tai muussakaan koiran kohtelussa. Tosin en kannata minkään koulutussuuntuksen varauksetonta hyväksyntää vaan itse olen aina suosinut tapaa, että "poimin" eri koulutustyyleistä itselleni "sopivat" eli ne jotka koen hyvinä, tehokkaina ja ennen kaikkea loogisina tapoina toimia koiran kanssa ja näin  olen saanut oman tapani kouluttaa koiriani. 

Minusta on huolestuttavaa, että Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto antaa julkisuuteen näin retorisen kannanoton, kun näitä asioita aletaan tunnetasolla vain miettimään, niin siintä ei seuraa hyvää. Se, että vielä pyydetään kanavaa lopettamaan ohjelman esittäminen tuntuu vielä huolestuttavammalle maassa, jossa kuitenkin on mielipiteenvapaus.

Vanhentunut johtajuuskäsite

Myös johtajuuskäsityksen vanhanaikaisuus on minulle todella suuri ihmetyksen aihe, koska minä en saa kunnolla mistään lähteestä selvää, että mitä sen tilalle on tullut. Eli voiko joku kertoa minulle, että ellen minä ole koirieni "johtaja" niin mikä minä olen? Toki minä auliisti myönnän, että se "väkivaltainen" laumanjohtajuus on jo aika päiviä sitten "kuollut ja kuopattu" käsite ja hyvä niin. En ole koskaan uskonut välivaltaan koiran koulutuksessa. Silti minä en inhimillistä/ihmistä koiraani, että olisin sen äiti, mami tai muukaan vastaava. En missään tapauksessa voi olla koirani kanssa "tasa-arvoinen", koska mennen tullen koira pistäisi minua "halvalla" eli minusta on äärimmäisen huolestuttavaa, että koiralle ei saisi olla laumanjohtaja. Koirien jatkuva inhimillistäminen/ihmistäminen, kyllä se varmasti jotakin tahoa auttaa, kun saa taas kaupata kunnon korvausta vastaan uutta tapaa kouluttaa koiraa ja koirantarvikkeisiin yms. sijoitettua euro määrä kertoo omistajan rakkauden syvyydestä.

Kerran juttelin koirapuistossa muutamankin eri ihmisen kanssa ja sain molemmilta kuulla, että nyt on kumottu nämä susitutkimukset koirien tutkimuksen osana, kun nämä sudet ovat olleet vangittuna ja käyttäytyneetkin niin eri tavalla, kuin luonnossa vapaana elävät sudet ja tämä väristää tutkimusta.....no, toistamiseen kun kuulin saman jutun, niin oli jo pakko kysyä, et onko  meidän koirat sitten vapaana luonnossa? Koirathan ovat myös "vangittuna" ja varmasti, jos verrataan näitä meidän "puudeleita" myös vapaana eläviin kulkukoiriin niin käytös on täysin erilaista. Ja sen tosiasian kanssa eletään ihana joka päivä. 

Ei koira ole ihminen, vauva, lapsi eikä lelukaan


Ei se varmasti kauheesti jaksa eläinsuojeluväkeä kiinnostaa, että ainakin 90 % koirista päättää perheessä tahdin, että miten ja millä tavalla mennään ja kuka oikeesti käskee. Selityksenä on melkein aina, että koira vaan on sellainen. Mitä uskomattomampia tarinoita kuulee erilaisten koirien kekseliäisyydestä "kyykyttää" ihmistä, perhettään. Ketään ei huolestuta, että se on koiran psyykelle raskasta koittaa pitää laumaa "ruodussa", nämä tarinathan vain naurattavat usein miten. Urokset kastroidaan täällä kaupungissa, kun niiden "hormoonit hyrräävät", koiran saisi käyttyämään kunnolla ihan kouluttamallakin useissa tapauksissa. Arat koirat nostetaan heti syliin eikä heitä todellakaan pyritä sosiaalistamaan tai totuttaamaan mihinkään, jokaisella koiralla on mitä ihmeellisempiä hoitamattomia traumoja ja ongelmakäytöstä. Puhumattakaan näistä "tikittävistä aikapommeista" jotka ovat "oikeiden oppien" mukaan koulutettu, kun niitä koiria väistää useat koirat ja itsekin joutuu olemaan varovainen ettei koira provosoidu minun yhdestäkään liikkeestä, koska yhteenotto on vain ajan kysymys. Valitettavasti koirat saavat yhä harvemmin olla edes koirapuistossa aidosti koiria ja nauttia lajitovereidensa seurasta vaan ihminen puuttuu ihan liikaa ja jopa pelottavillakin tavoilla koirien leikkeihinkin, joissa koira saisi vihdoinkin toteuttaa luonnollista itseään.

Meidän "koiralauma" lepäämässä koirapuistossa.

Puistoilua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)