maanantai 15. lokakuuta 2012

Näyttelyissä

Hyvinkään SPL-näyttely


Olimme launataina 13.10.12 saksanpaimenkoirien näyttelyssä Hyvinkäällä http://www.spl-itu.info/ 

Omia koiria ei ollut näyttelyissä, mutta koiriemme sisaruksia oli esitettävänä (ja avustettettavana), molempien koirien omistajat olivat ensikertalaisia eli kokemus oli heille varmasti mielenkiintoinen. Itsellä on sen verran pitkä aika ekasta näyttelykokemuksesta, että aika on jo kullannut muistot, mutta käsittääkseni omistajat yleensä ymmärtävät vasta näyttelyissä, että mikä on homman "juju" vaikka oltaisiinkin reenailtu etukäteenkin. Ennen kaikkea koiralle tilanne on uniikki ja voi ihan uusiakin piirteitä tulla koirasta esiin hektisellä näyttelyalueelle. Tämä koiran ensimmäinen näyttelykokemus onkin siis äärimmäisen tärkeä, jotta tiedämme tarkasti mitä ja miten pitää reenata jatkossa, kun lähdetään hakemaan kunnon sijoitusta näyttelyistä.

Näyttelyihin valmistautuminen, reenaminen on tärkeää, koska ei ole mitään järkeä maksaa kallista näyttelymaksua ja matkustaa näyttelyihin, jos koira ei ole opettu "vetämään" ja seisomaan paikoillaan (siten, että antaa myös esittäjän asetella jalkoja) tai koira ei osaa ravata oikein. Nämä kaikkihan on hyvin helposti koiralle, erityisesti saksanpaiemnkoiralle, opetettavissa olevia asioita :D

Kaikkihan tietävät, että saksanpaimenkoiran esittää näyttelyissä esittäjä ja koiran omistaja/läheisin ihminen toimii näyttelykehän ulkopuolella koirakon avustajana. Meillä on Suomessa rodun omia näyttelyitä, jossa on sallittua ( toivottavaakin) avustaa näkyvästi ja ennen kaikkea kuuluvasti. Kennelliiton näyttelyissä avustaminen on lähtökohtaisesti kielletty, mutta jotkut tuomarit sallivat "hillityn" avustamisen (sielläkin on silti parasta käyttää esittäjää koiralle kehässä). Koiran esittämistyylissä on myös aika suuriakin eroja. Sanotaan näin, että nämä meidän "omat" näyttelyt vaativat jonkun verran enemmän opettamista koiralle ja ovat myös fyysisesti haasteellisemmat ennen kaikkea meille ihmisille ;) Tosin "ennen vanhaan" tuomarit pyörittivät kehää hyvinkin pitkään ;)

Jaden "poseeraus" seisotusasennossa


2 kommenttia:

  1. Itse en oo koiraa millää tapaa opettanu näyttylejuttuja. Hyvin osaa luonnostaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on hienoa ja upeaa, että koirasi on luonnonlahjakkuus :D Erkkareissa ihan jokainen "kärkikoira" iästä riippumatta on opetettu varta vasten "esiintymään" ja viimeiset sijat menevätkin sitten usein koirille jotka eivät "esiinny" vaikka sijoitusta voisivatkin jopa nostaa kun pikkasen vaan reenais...itse en siis maksa kallista näyttelymaksua, matkusta kauas näyttelyihin ja saa huonoa sijoitusta ainakaan siksi ettei koirani osaa esiintyä näyttelyissä :D Mutta ihan oma asia tämäkin on :D Vaikka muusta syystä onkin näyttelyissä "perää pidetty" ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi :)